preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice

Login
Kabinet rane intervencije

KUTAK STRUNE SLUBE

Bajka Zagorje na dlanu

       

Broja posjeta
Ispis statistike od 19. 1. 2013.

Ukupno: 296191
Ovaj mjesec: 865
Ovaj tjedan: 30
Danas: 30
COOKT-sudionici projekta

 

 

Zagreb

 

world map hits counter
map counter

   visitors by country counter
 

Dokumenti za prikaz
RSS Reader
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr e Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani dogaaji

 

 

Gostovanje na Festivalu jednakih mogunosti

Trailica
Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
 

 

 
 

Povijest

Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pravni je sljednik OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinski rehabilitaciju Krapinske Toplice. Centar za odgoj i obrazovanje djeluje od 1. oujka 2016. godine. Nakon odvajanja OŠ od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice djeluje kao zasebna ustanova s istim ciljem - odgoj, obrazovanje i skrb djece s teškoama u razvoju.

Prvi poeci pedagoškog rada u Bolnici javljaju se neposredno nakon osnutka djejeg odjela 1958. godine. Zahvaljujui  tadašnjeg rukovodstva Bolnice na elu s pokojnim prim. dr. M. Majsecom organizirana je poduka djece smještene na odjelu. Predškolski odgoj izvodili su odgojitelji zaposlenici Bolnice, a instruktanu nastavu nastavnici mjesne osnovne škole. Kako se broj djece poveavao, bilo je i više mentalno retardirane djece, instruktana nastava nije mogla zadovoljiti sve potrebe i specifinosti takvog odgoja i obrazovanja.

1965. godine zapošljava se još djelatnika meu kojima su bili defektolog, psiholog i socijalni radnik.

15. oujka 1965. škola dobiva rješenje za rad pod nazivom "Osnovna škola za tjelesno invalidnu djecu pri Bolnici za reumatske bolesti i rehabilitaciju Krapinske Toplice".

U vremenu od osnivanja odjela do osnivanja škole zaposleno je ukupno 10  djelatnika: 3 uitelja, 1 predmetni nastavnik, 1 defektolog i 5 odgojitelja. Organiziran je bio i logopedski rad. Pedagoški rukovoditelj škole bio je Stjepan Fort. Nastava se organizirala u kombiniranim odjeljenjima s 52 uenika. Po specijalnom programu radila su etiri uenika.

Od školske godine 1968./69. školom rukovodi Vladimir iger. Sav pedagoški rad realizirao se u prostorima odjela, sobama ili omanjim prostorima. Tijekom narednih školskih godina poveao se broj uenika i djelatnika, pa je prostor u kojem se nastava ostvarivala postao posve neadekvatan.

13. veljae 1975. Savjet Bolnice za rukovodioca škole izabire Hajsek Dragutina koji se zajedno s tadašnjim rukovodstvom Bolnice zauzeo za izgradnju nove školske zgrade. 1976. godine poinje se prikupljati dokumentacija za izgradnju nove školske zgrade. Kako su polaznici škole bila djeca s raznih podruja Hrvatske dogovoreno je da se sredstva za gradnju dodijele iz više izvora. Osim sredstava Bolnice (20%) u gradnju su sredstva uloili tadašnji RSIZ za odgoj i obrazovanje (30%), RSIZ mirovinskog i invalidskog osiguranja (8%), USIZ grada Zagreba za društvenu brigu o djeci (5%), SIZ grada Zagreba za socijalnu zaštitu (5%), RSIZ za društvenu brigu o djeci (8%), te  S.O. Zabok, SIZ odgoja i obrazovanja Zabok, OSIZ mirovinskog i invalidskog osiguranja Zabok, SIZ socijalne zaštite opine Zabok (6%).

1979. Odbor za gradnju odabire idejni projekt i krajem kolovoza 1980. zapoinje izgradnja nove školske zgrade. Izgradnja je dovršena u jesen 1982. godine, pa je prva sjednica školske godine 1982./83. ve odrana u novim prostorima. Sveano otvorenje škole bilo je 26. studenog 1982. uz nazonost rukovodioca Bolnice i predstavnika tadašnje vlasti. Arhitekt Radovan Tajder dobiva nagradu grada Zagreba za uspješno rješenje prostora.

Uenici i djelatnici škole nastavljaju rad u dobrim prostornim i materijalnim uvjetima. Zgrada škole je površine 2000 m2 s riješenim arhitektonskim preprekama. U prizemlju škole nalaze se uionice za razrednu nastavu i gimnastika dvorana u kojoj se odravaju i razne kulturne aktivnosti škole. Na prvom katu su prostorije ope namjene: zbornica, tajništvo te prostori za rad strunih suradnika i prostori za rad produenog strunog postupka mlaeg uzrasta. Na drugom katu su specijalizirane uionice za predmetnu nastavu. Pod odlinim vodstvom i portvovnim radom ravnatelja i svih ostalih djelatnika, škola postie zapaene rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima. Tako 1983. škola dobiva "Povelju" povodom meunarodne godine invalida, a potom niz priznanja udruga te društvenih organizacija koje se bave problemima osoba s posebnim potrebama.

1. oujka 2016. godine škola postaje samostalna ustanova, odvaja se od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te djeluje kao Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.
preskoči na navigaciju